Cotygodniowe lekcje na żywo, przygotowane przez doświadczonego i uznanego sommeliera (miałem przyjemność wspierać od samego początku Atelier Amaro, czy Warszawę Wschodnią Mateusza Gesslera oraz wiele innych), które raz na zawsze, lekcja po lekcji, pozwolą Ci lepiej zrozumieć swój smak i poruszać się w świecie wina.
Brzmi dobrze?

Wystarczy, że dołączysz do grupy/transmisji live i tydzień po tygodniu będziesz oswajać temat wina coraz bardziej.
Link do Grupy Umiejącej w Wino: https://www.facebook.com/groups/1446413172126692/

Znasz kogoś, kto może być zainteresowany taką formą edukacji? Śmiało podaj info dalej.

Jakby to było umieć w wino?
Ze spokojem ducha wybierać wina w restauracji, sklepie, swobodnie rozmawiać o nich, pytać o nie personel?
Kupować/wybierać je tak, że satysfakcja pojawia się przy 9 na 10 kupionych. Poszerzać swoje horyzonty w świadomy sposób. Wiedzieć w jakiej temperaturze je podać, w jakim szkle zaserwować tak żeby zmaksymalizować poczucie przyjemności zaproszonych gości, czy przede wszystkim samej/samemu sobie sprawić frajdę.

Od dawna głowiłem się jak podzielić się z Wami wiedzą i doświadczeniem gromadzonym przez lata.
Przyznam, że obecna sytuacja kolejny raz przyspiesza realizację jednego z moich pomysłów (wcześniej była to możliwość podzielenia się/bezpośredniego zaproponowania win, które mnie osobiście najbardziej cieszą: LINK DO VIDEO oraz bycie do Waszej dyspozycji).

video Co zawiera Pakiet WTFa

Zapraszam Cię do pierwszej takiej szkoły on-line wina!
Cotygodniowe live’y – transmisje na żywo, w których będziemy omawiać i próbować wspólnie – pomysł długo czekał w szufladzie a nie będzie lepszego czasu, korzystając z tego, że i tak wszyscy jesteśmy w domach, żeby zacząć.

Co musisz zrobić?
Wystarczy dołączyć do grupy: https://www.facebook.com/groups/1446413172126692/

w której co tydzień będę łączył się z Tobą live.

Szkole ludzi w gastronomii, prowadzę kolacje winiarskie, degustację dla firm, Klientów indywidualnych od lat – nie ukrywam, brakuje mi tego na odosobnieniu.
Weź na przykład taką degustację na świeżym powietrzu: LINK DO VIDEO coś nie do pomyślenia w obecnym czasie, albo jedną z ostatnich „zanim się wszystko zaczęło”: LINK DO POSTA w świetnym miejscu Polna 70
Brakuje mi też takich informacji zwrotnych jak ta:
„Dzień dobry Panie Robercie,
dalsza część wieczoru przebiegła równie pomyślnie jak jego początek
Jeszcze raz dziękujemy za owocne spotkanie i nową dawkę wiedzy dla nasz wszystkich. Koleżanki (i ja również) były bardzo zadowolone, że mogły uczestniczyć w nowym dla nich doświadczeniu.
Pozdrawiam serdecznie”

Nie obrażę się za podobne wrażenia po naszych lekcjach on-line;)

Sam podstawy wiedzy winiarskiej zdobyłem paręnaście lat temu, w policealnym studium hotelarskim, na kierunku sommelier. Nauka podstaw w szkole zajęła nam dwa lata… Cóż, jeśli będziesz mieć tyle zapału, możemy robić live’y i przez dwa lata, albo i dłużej. Później była już praktyka, multum degustacji, praca z winem na co dzień, czy dołączenie do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Zdalna Szkoła Wina

Zrobimy to inaczej niż wszyscy – będziemy degustować to co mamy pod ręką, najlepiej w oparciu o „plan zajęć”:

Plan zajęć na najbliższy czas:

23.07 | Gruner Veltliner – u mnie Sohm&Kracher Gruner Veltliner Lion
alternatywnie: inny, wytawny, austriacki GV

30.07 | Moscato – u mnie Moscato del Veneto Botter
alternatywnie: Moscato d’Asti lub inne, lekkie Moscato
z ciekawostek: Pink Moscato

06.08 | Verdejo – u mnie Castelo de Medina Verdejo
alternatywnie: inne Verdejo z Ruedy

13.08 | Primitivo – u mnie De Falco Primitivo Salento
alternatywnie: inne Primitivo z południa Włoch
z ciekawostek: Kalifornijski Zinfandel

20.08 | Syrah – u mnie Mount Langi Bili Bili Shiraz
alternatywnie: inny Shiraz z Australii
z ciekawostek: Syrah z południa Francji

27.08 | Sangiovese – u mnie Chianti Riserva Terre del Bruno
alternatywnie: Inne Chianti/Sangiovese z Toskanii
z ciekawostek: Sangiovese z Argentyny

Całość (zestaw 6 wymienionych wyżej win) u mnie w pakiecie za jedyne 299 złotych.

Wspomniane wina możecie zamówić bezpośrednio u mnie lub próbować znaleźć je w Wino i Jazz, Whisky and Wine Place, Dar Wina lub Białe czy Czerwone (każdy z nich ma inny asortyment stąd polecam zapytać o dostępność przed wybraniem się osobiście). Jeśli nie uda się znaleźć wymienionego, skorzystaj z opcji „w razie czego szukajcie”.

Wino jest przyjemnym ale złożonym tematem, trudnym do szybkiej, kompulsywnej nauki – niestety, nie ma szybkiej, na pstryknięcie palcem techniki, która umożliwi Ci poznanie całej wiedzy w mgnieniu oka (która i tak zmienia się z czasem), zdobycie lat praktyki degustacji, wyrobienia sobie własnego smaku/gustu – ale możesz zrobić to ze mną systematycznie, małymi krokami, tak że po każdej lekcji będziesz krok do przodu, z większą świadomością i satysfakcją.

Jeśli potrzebujesz pilniejszej nauki / indywidualnego podejścia/konsultacji- daj znać, jestem do dyspozycji – kontakt.

Znajdź mnie na:
https://www.facebook.com/umiemwwino
https://www.instagram.com/wheresthefoodpl

Dołączaj do grupy, podaj info dalej i widzimy się w czwartek!


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.